VATROGASNI DOM JAGODINA

 VATROGASNI DOM JAGODINA

 

ŠTA TREBA DA ZNATE KADA NASTANE POŽAR

 

Nastao je požar !

Kada nastane požar imate malo vremena da se spasite, međutim imaćete ga sasvim dovoljno ukoliko ste se za takvu situaciju unapred pripremili.

Odmah se bacite na pod i puzite što niže !

Dim i toplota brzo napreduju, pa ako ostanete između 30 i 70 cm iznad poda izbećićete visoku temperaturu i otrovnr gasove.

Proverite vrata pre nego što ih otvorite !

Pogledajte da li dim prolazi kroz otvor vrata. Opipajte vrata nadlanicom, nikako dlanom. Ako su vrata vruća NE OTVARAJTE, sa druge strane je požar.

Otvorite vrata polako i pažljivo !

Ako su vrata hladna možete ih otvoriti, ipak budite oprezni. Sa njihove druge strane je možda požar. Kada otvarate vrata sakrijte se iza njih, sagnite glavu i sklonite lice od otvora. Otvarajte ih polako, tako da ih možete lako zatvoriti, u slučaju opasnosti.

Zatvorite vrata za sobom !

Zapamtite da samo zatvorena vrata smanjuju dovođenje kiseonika požaru i daju dovoljno vremena za spasavanje.

Naučite kako da se spasite izlaskom kroz prozor !

Ako ste na prvom spratu, prvo kroz prozor izbacite stopala. Uhvatite se za ivicu i ispružite se koliko god možete i onda skočite. Ne pokušavajte da izlazite kroz prozor na višim spratovima, bez pomoći vatrogasaca.

Nemojte nikada koristiti lift !

Ako živite u vižespratnici, koristite put za evakuaciju. Požar uvek onesposobi lift, a vi možete ostati zarobljeni u njemu.

Ne zaboravite na one kojima treba pomoć !

Pomozite onima koji ne mogu sami da se evakuišu.