VATROGASNI DOM JAGODINA

 VATROGASNI DOM JAGODINA

 

 

III Državno Takmičenje - Vatrogasni Savez Jagodina Obeležava 60 Godina od Osnivanja

>>> SLIKE OVDE <<<
Ова монографија је посвећена свим свим људима добре воље који су у дугој традицији заштите од пожара у Јагодини и овом делу Србије уградили своје године ентузијазма, љубави, интересовања, знања и пожртвовања.


Од зачетка службе заштите од пожара у Јагодини, и налагања и предузимања превентивних мера да се елиминишу све опасности и могућности настанка пожара, број људи који су стварали ту историју је тако велики да овом приликом, нажалост, нећемо моћи да споменемо већину суграђана који су то сигурно заслужили својим радом и пожртвовањем. Од заборава желимо да отргнемо све њих. Документа и слике који су овде објављени су најбоља сведочанства тих прошлих времена.


Желимо да за 21. век и даљу будућност сачувамо од заборава једно време и људе који су уградили део свог живота у добробит и заштиту људи и имовине.


Ову јединствену прилику да се обратим читаоцима користим како бих најзад, после много година, одао дужно поштовање и захвалност свим пожртвованим ватрогасцима, припадницима добровољног ватрогаства у Јагодини, као и њиховим породицама. Овим хуманим и одговорним послом могу да се баве само особе које су спремне себе да жртвују за добробит и бољитак својих ближњих.


Ово је покушај да се једна хумана служба – професија – осветли и приближи читаоцима – обичном човеку, у намери да га подстакне на размишљање о свим мерама безбедности које треба предузимати како би опасности које вребају сваодневно у нашем окружењу елиминисали потпуно.


О заштити од пожара, поред свих стручних служби и добровољних ватрогасних организација, морају највише да размишљају појединци који су и најодговорнији за заштиту и безбедност, пре свега својих породица а затим и своје радне и животне средине.


дипл. инж. Бобан Стевановић

 

Монографија је посвећена, како избројаним годинама прошлости, тако и погледу у будућност. Одајемо дужно поштовање раду, упорности и пожртвовању бројних генерација ватрогасаца на овим просторима међу рекама, брдима и путевима.


Развој науке о Заштити од пожара и пожарног инжињеринга је веома брз у свету. Заштита од пожара је, по својој природи, веома сложено подручје имајући у виду да сигурност људи и имовине у овој области зависи од многобројних фактора.


Заштита од пожара и ванредне ситуације у нашем окружењу, у будућности траже хитно и синхронизовано усмерење ка бржем и савременијем развоју јер се пред јединствену организацију, осим заштите од пожара, постављају нови задаци и потреба за заштитом људских живота и материјалних вредности у све учесталијим изазовима приликом свих врста ванредних ситуација (пожари, поплаве, земљотреси, удеси, хаварије, експлозије, епидемије....). Улога ватрогаства се у будућности без икаквих ограничења проширује и на акције спасавања код несрећа различитих врста.


Садашња служба за ванредне ситуације у Јагодини је део свеукупне организације која брине о заштити и безбедности свих грађана наше заједнице од нежељених последица и непредвиђених ситуација ( пожари, поплаве, земљотреси, удеси, хаварије, експлозије, ....) а гарант је мирног и безбрижног живота наших суграђана.


Ова служба поседује најновија специјална возила, опрему и технику којом је у стању да адекватно и правовремено одговори на све захтевније и ризичније изазове који се у будућности постављају пред службу.
Највећа вредност службе су квалитетни људи, стручни, хумани и пожртвовани, без којих ова организација не би била оно што је сада.


Захвалност аутору монографије и редакцијском одбору.

дипл. инж. Бобан Стевановић